fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

Epiphone Gibson J160E

Epiphone Gibson J-160E

A Gibson a kilencvenes években hívta életre Epiphone márkanéven a J-160E „John Lennon signature” modelljét, ami a John által használt Gibson akusztikus gitár másolata. A gitárok az első években többek között a koreai Samick gyárban készültek, ami a keleti hangszerek esetében garancia volt a jó minőségre. A modell a mai mapig létezik, a gyártás azóta már sok keleti ország több gyárába is átkerült.

Az én gitárom egy 1997-es koreai gyártmány. 2005-ben került hozzám használtan.

Hangkarakterét a minőségi faanyagokon kívül nagyban határozza meg a test formája, ami méretét tekintve a Dreadnaught akusztikus gitárokhoz hasonlít. Így rendelkezik ezen hangszerekhez hasonló mélytartománnyal, mégis talán kissé mélyközép-középgazdagabb a hangkép, ami a lágy mélységek mellé egyfajta sajátos karaktert, „vastagabb” hangzást biztosít, ami a Beatles felvételein is megfigyelhető. Nem vagyok oda a „cincogóra” kevert akusztikus gitárhangért, így egy ilyen hangszerrel máris jobb eséllyel indulok, hogy a végeredmény tetsző legyen: dinamikus, karakteres hangzás, aminek valódi színei vannak.

A hangszer érdekessége a hanglyuknál elhelyezett pick up. Ezzel hangosítva a hangszer lényegében elektromos gitárrá változik, tehát nem keverendő össze a mai elektroakusztikus hangzással, ami az akusztikus jelleg megőrzését szolgálja. Személy szerint én sohasem szerettem a gitár elektromos hangját, ezért nem is használom így, bár több Beatles dalban is felbukkan ez a hang.

A hangszer szép kivitelű, jól épített, minden szempontból használható, jó minőségű darab. Ha Gibson márkanév alatt jött volna ki, lehet, hogy még szebb és jobb is lehetne, nem tudom. Én nagyon elégedett vagyok vele, bár azt is el tudom képzelni, hogy egy mai darab már nem mindenben hozza ezt a színvonalat, mert sajnos ez a legtöbb mai keleti gitárról elmondható. Egy biztos: Gibsonként az ár sokszorosát kellene megfizetnünk.

John Lennon és George Harrison 1962-ben rendelt egy-egy J-160E modellt. Szeptember 10-én vették át a gitárokat, éppen egy nappal a Love Me Do és a P.S. I Love You felvételei előtt. Lennon gitárját 1963 decemberében ellopták, így ’64-ben rendelt egy másikat. George később nem igazán használta a hangszert nyilvánosan, így John-hoz kötötték leginkább a J-160E modellt – ezért is „Lennon modell”-ként kezdték el emlegetni a hangszert. John rengeteg dalt játszott ezen a gitáron. A legérdekesebb talán az I Feel Fine „riffje”, itt szól úgy a hangszer, mintha elektromos gitáron játszana…

A Beatlesre jellemző volt, hogy előszeretettel csiszolták le vagy festették át hangszereiket. Ez alól John J-160E modellje sem volt kivétel, amit 1967-ben átszíneztetett a Fool nevű csapattal, majd 1968-ban lecsiszolt. 1969-ben pedig rárajzolta magát és Yoko-t az amszterdami és a montreáli „ágybanülés” emlékére!

(Dobos László, 2017)

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

THE BLACKBIRDS BEATLES EMLÉKZENEKAR MAGYARORSZÁG ÉLŐ BEATLES SHOW // THE BLACKBIRDS BEATLES TRIBUTE BAND HUNGARY LIVE BEATLES SHOW BUDAPEST BEATLES LIVERPOOL

TRIBUTE TO JOHN LENNON PAUL McCARTNEY GEORGE HARRISON RINGO STARR A HARD DAY'S NIGHT HELP LET IT BE ABBEY ROAD YELLOW SUBMARINE BORS ŐRMESTER SGT. PEPPER HUN

----------------------------------------------------------------------------------------------------