fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

A BlackBirds sztori

Bemutatkozás

 

Megtisztelő és egyben hihetetlen is számunkra, hogy 18 évet tölthettünk el a The BlackBirds Beatles Emlékzenekarral a magyar és a nemzetközi zenei életben. Amikor 2004 májusában először koncerteztünk egy kis budapesti szórakozóhelyen, álmunkban sem gondoltuk, hogy John, Paul, George és Ringo dalait mintegy hivatásként játszhatjuk majd évek múlva - túl az 1000. fellépésünkön - is! Továbbá örülünk, hogy Európa második Beatles Múzeumának (az Egri Road-nak) a hivatalos zenekara vagyunk és, hogy 2016 áprilisától (a BEATLES által is használt) legendás VOX erősítők endorsere és hivatalos partnere lehetünk. a VOX és a The BlackBirds!

Büszkék vagyunk rá, hogy 2019 októberében életre hívtuk az első magyarországi Beatles Fesztivált, a Beatles Weekendet. www.beatlesweekend.hu
 
Azon túl, hogy nagyon-nagyon szeretjük a Beatles zenéjét és a Beatles a mindenünk, közel áll hozzánk az egész hatvanas évek életérzése, divatja és az "All You Need Is Love" üzenete! Nagyon szeretjük a régi hangszereket és a csöves erősítőket. Ha nem Beatles emlékzenekar lennénk, biztos, hogy akkor is ugyanezeket az erősítőket, dobokat és gitárokat használnánk! Ezek a „tárgyak” úgy lettek megalkotva, hogy már-már túllépnek önmagukon és önálló lélekkel és személyiséggel rendelkeznek. A The BlackBirds alapító dobosa (Gyuri) közülünk egy elvetemült gyűjtő is, több nagy Beatles kiállítással (VAM Design Center, Rockmúzeum, Danubius Hotel, stb.) a háta mögött.
 
Büszkék vagyunk rá, hogy szinte az összes európai Beatles fesztivál és Kanada mellett eddig ötször járhattunk Angliában (első magyar zenekarként léphettünk fel a liverpooli Beatles fesztiválon), a Beatles szülőhazájában, ahol 1981 óta Beatles emlékzenekarok töltik meg Liverpool klubjait. Sétálhattunk London híres utcáin, átkelhettünk az Abbey Roadon, láthattuk a legendás EMI stúdiót, játszhattunk a Beatles bölcsőjének nevezett Cavern Club színpadán Liverpoolban és találkozhattunk számos olyan emberrel, akik részesei a nagy Beatles mítosznak és legendának – köztük a két élő Beatles taggal is: Paul McCartneyval és Ringo Starral! 2014 óta a budapesti A38 hajón van rendszeres klubunk és évente 60-70 koncertet adunk Magyarországon és világszerte egyaránt. 2019 májusában 15. szülinapunk előtt 1 nappal együtt zenélhettünk John Lennon első zenekarával, a liverpooli QUARRYMEN együttessel! A Beatles tagjai mellett sokat köszönhetünk Közönségünknek is, hiszen nélkülük nem tarthatnánk itt! Köszönjük az eddigi csodás éveket!

Éljen a BEATLES!!!

Dobos Laci, Hoffmann Gyuri. Hajba Áron, Hajba Imre és Vecsei Laci + a Management

 

A The BlackBirds sztori:

 

2004. május 13-án, pénteken Magyarországon, Budapesten, egy kicsi - a Cavern Clubra emlékeztető - pubban fellépett négy srác: ekkor adott először koncertet a The BlackBirds Beatles emlékzenekar. (A név a Beatles együttes Blackbird című dalára utal, magyarul "feketerigók"-at jelent.)

Azóta sok minden történt: ahogy mondani szokás, egyik felkérés hozta a másikat. Sokasodtak a koncertek városi klubokban, vidéki fesztiválokon, céges rendezvényeken; a zenekar sokfelé megfordult országszerte, és ezzel párhuzamosan mindinkább elismert médiumokban jutott szóhoz. A külföldi felkérések sem várattak tovább magukra: a fiúk eljutottak Mallorca szigetére, majd a környező országokba - Ausztriába, Szlovákiába, Romániába -, turnéztak Németországban, Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, Dániában és Norvégiában, valamint életükben először eljutottak a tengeren túlra: Kanadába! Ezek után nem váratott magára tovább Anglia sem, ahol első magyarországi zenekarként nagy sikerrel szerepeltek a 2007-es Beatle Week-en, Liverpoolban, ahol három nap alatt hét koncertet adtak. Ezt 2008-ban, 2009-ben és 2015-ben is megismételték!

A zenekar elképzelése - a 2004-es alakuláskor és azóta is -, hogy felidézze a legendás Beatles koncertek hangulatát. Az eredeti hangszerek (Epiphone és Fender gitárok, Höfner basszusgitár, a Ludwig dobfelszerelés) és a régi, csöves Fender és VOX erősítők nyújtják a hiteles megszólaláshoz szükséges alapot. Ez önmagában azonban kevés lenne: a Beatles munkásságához való tiszteletteljes és alázatos viszonyulás, a Beatles és általában a zene szeretete az, ami eredetivé tehet egy ilyen produkciót. Az elegáns megjelenés, a korhű színpadi ruházat nem mímelés és utánzás: a fiúk ezzel is megtisztelik a Beatles emlékét, a BlackBirds közönségét, és persze magát az előadást is.

A Beatles együttes dalai mellett a tagok önálló munkássága is szerves részét képezi műsoruknak. Koncertjeiken időnként elhangoznak a régi örökzöldek mellett John, Paul, George és Ringo szóló éveinek remekei is. Fontos és érdekes dolog azonban, hogy bár a Beatles 4 tagú volt és a színpadon 4-en adták elő a számaikat (leszámítva az utolsó, 1969-es tetőkoncertjüket) de a lemezeken rengeteg hangszert és szólamot rájátszottak a dalokra. Sokszor a zseniális producerük, George Martin zongorázott, sokszor valamelyik Beatles tag. Ezeknek a daloknak a leghitelesebb megszólaltatása végett időnként 5 tagúvá válik a The BlackBirds, és Vecsei László csörgőzése, kolompolása, zongorázása vagy énekszólama egészíti ki az ismert Beatles dalokat, ha a műsor és a dallista ezt megkívánja. És igen sokszor megkívánja, hiszen - megdöbbentő adat, de - a közel 230 Beatles dalnak csak a 25%-ában hallható 4 zenész, az összes többi dalra vagy rájátszottak még hangsávokat utólag, vagy vendégzenész segítette ki őket. És azt se felejtsük el, hogy a The BlackBirds a Beatles tagok szólólemezeiről is játszik dalokat, ahol szinte már megszámlálhatatlan sok zenész segítette őket a felvételeknél és a koncerteken.
A zenekar nem híve a feldolgozásoknak, hiszen feldolgozni akkor érdemes, ha a végeredmény jobb lesz, mint az eredeti... és bizony a keserű tapasztalat: általában azt nevezik manapság feldolgozásnak, amiből kihagynak egy-két jó témát, néhány feleslegesnek ítélt szólamot, vagy egyszerűen megváltoztatják a harmóniákat.
 
Nyilvánvaló azonban, hogy nem nyomtalanul múlt el ez a több, mint 60 év, és azt sem szabad elfelejteni, hogy szemben a fennmaradt stúdiófelvételekkel, egy működő zenekar "élőben" játszik. Ezért a The BlackBirds nem dolgozza fel a dalokat, ehelyett inkább koncertszerűen ad elő mindent. Teheti ezt azért, mert olyan együttes életművét mutatja be, amely még ma is érdekes, értékes, hiteles és aktuális. Ezért adják elő a fiúk a dalokat koncertről koncertre, és hiszik, hogy ennek a zenének, és mindezen túl az igényes "élőzenének" értéke, jövője és semmivel nem helyettesíthető varázsa van.

The BlackBirds - Hungarian Beatles & Solo Years Tribute Band, Beatles Emlékzenekar


 

 

A zenekar

Dobos László

gitár, ének

Hajba Áron

gitár, ének

Hajba Imre

basszusgitár, ének

Vecsei László

zongora, ének