fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

Beatles Akták Blog

HOGYAN JUTOTTAM EL A FEKETERIGÓKHOZ:

HOGYAN JUTOTTAM EL A FEKETERIGÓKHOZ:

 • 2018.03.03

A The BlackBirds és én - avagy hogyan jutottam el a FeketeRigókhoz

Fehér Attila Beatles-gyűjtő írása

 

Jó pár évvel ezelőtt történt. 2003 májusában, mikor Paul McCartney a Beatles legendás basszusgitárosa először /és egyelőre utoljára/ koncertet adott a Budapest Sportarénában, talán a sors keze lökött a megfelelő helyre és emberek mellé.

STRAWBERRY FIELDS FOREVER

STRAWBERRY FIELDS FOREVER

 • 2018.02.09

Amikor John Lennon 1966-ban a spanyolországi Almeira festői tengerpartján forgatta a How I Won the War c. filmet, közben egy gyermekkort idéző dalon is dolgozott. A dal helyszínéül az Üdvhadsereg által 1936 óta üzemeltetett liverpooli árvaházat választotta, amit Strawberry Fieldnek neveztek.

 

GEORGE MARTIN, AZ ÖTÖDIK BEATLE!

GEORGE MARTIN, AZ ÖTÖDIK BEATLE!

 • 2018.01.23

Akinek tényleg kijár az ÖTÖDIK BEATLE titulus: George Martin!

Martin már gyermekkorában megismerkedett a zongorával, de a zenei pálya irányába csak 20 éves kora környékén fordult. A hadseregben eltöltött évei után művészeti iskolába ment, ahol a zongorázás mellett oboázni is megtanult.

MAGYAR NARANCS INTERJÚ 2017-BŐL

MAGYAR NARANCS INTERJÚ 2017-BŐL

 • 2018.01.12

„Mintha Krisztus koporsójához zarándokolnánk”
Magyar Narancs interjú 2017 februárjából
Lapunk megjelenésével egy időben adja elő The Psychedelic Beatles Songs című műsorát az A38 hajón a legismertebb hazai Beatles tribute-zenekar, az immár 13 éves The BlackBirds. Az együttes dobosával beszélgettünk.

SIR PAUL ÉS SIR RINGO

SIR PAUL ÉS SIR RINGO

 • 2017.01.03

Sir Paul és Sir Ringo: a Beatles, Paul és Ringo kitüntetésének története 1965-től napjainkig

Mikor 1965-ben elterjedt a hír, hogy az angol Királynő az 1917-ben alapított Brit Lovagrend alsó fokozatával kitünteti a Beatles együttest, eléggé megosztotta vele a közvéleményt.

BORSBAN AZ IGAZSÁG!

BORSBAN AZ IGAZSÁG!

 • 2017.12.10

Borsban az igazság: 50 éves a Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band nagylemez

Még csak pár napja, hogy Noel Gallagher betöltötte az ötvenet, és most követi őt a Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band című lemez is. És hogy jön ide Noel? Úgy, hogy állítása szerint amikor megszületett, a kórházi rádióban na meg otthon ennek az albumnak a dalai szóltak, vagyis a néhai Oasis fő dalszerzője az anyatejjel együtt szívta magába a Beatles zenéjét.

LOVE ME DO

LOVE ME DO

 • 2017.11.25

Love Me Do ( a dal teljes története 1958-tól 1998-ig)

 

Paul McCartney egyik iskolakerülésekor komponált dala 1958-ból, amit Lennon segítségével fejezett be 1962 szeptemberében. 

KINCS, AMI NINCS

KINCS, AMI NINCS

 • 2017.11.23

Kincs, ami nincs. (Avagy a Beatles első közös felvétele)

Azt talán nem csak a legelvetemültebb Beatles rajongók tudják, hogy a banda az igazán nagy lépéseit a profizmus felé Hamburgban szerezte. Itt 1960 és 1962 között többször is turnéztak különböző klubokban, éjszakai lokálokban. Itt is - mint aztán később az egész világon – szép lassan jutottak egyre feljebb, a jobb és elismertebb helyekre.

RECORDER MAGAZIN INTERJÚ 2015

RECORDER MAGAZIN INTERJÚ 2015

 • 2017.11.19

A Recorder Magazin interjúja a The BlackBirds- szel, 2015 augusztusából:

 

ÍGY TÖRTÉNT:

ÍGY TÖRTÉNT:

 • 2017.11.16

Így történt... (Első találkozásom a The BlackBirds zenekarral)

dr. Török Bálint írása

 

Valamikor 2008-ban volt, a pontos dátumot azért nem tudom, mert a napi feljegyzéseimet tartalmazó noteszomat autóm feltörésekor a táskámmal együtt elvitték. Az autót nem!

És innentől aztán jönnek a pozitív emlékek!

SZERETJÜK A BEAT-LISZT!

SZERETJÜK A BEAT-LISZT!

 • 2017.11.14

Szeretjük a Beat-Liszt! (Liszt és a Beatles)

A korabeli tudósítások szerint a Beatlemania első jelei Liszt Ferenc koncertjei alkalmával jelentkeztek először. Liszt - aki korának egyik legvonzóbb férfiideálja volt - szinte megbabonázta a női hallgatóságát, akik elragadtatott bekiabálásokkal és zsebkendőik bedobálásával jelezték, hogy most már tényleg nem bírják tovább türtőztetni magukat.

RINGO A RETYÓN

RINGO A RETYÓN

 • 2017.11.09

Ringo a retyón (a Beatles logójának története)

Azzal mindenki tisztában van, hogy Ringo Starr előtt a Beatlesnek több dobosa is volt. Pete Bestről szinte már mindenki hallott, pedig előtte olyan, máig sem ismert nevek ütötték a bőrt John, Paul és George mögött, mint Colin Hanton, Tommy Moore, Johnny Hutchinson, Norman Chapman, vagy a Ringo betegsége miatt az első 1964-es világkörüli turné alatt beugró Jimmy Nicol.

HÉT SZINT VAN

HÉT SZINT VAN

 • 2017.11.09

Hét szint van (a Beatles első füvezésének története)

A fiúk túl vannak az „A Hard Day’s Night” film és nagylemez bemutatóján és megjelenésén… eddig soha nem látott siker! Koncert, koncert után. Közben néha egy-egy dalt is felvesznek a londoni EMI stúdióban.

LENNON MEGFÚJTA

LENNON MEGFÚJTA

 • 2017.11.09

Lennon megfújta (John Lennon szájharmonikájának története)


A Beatles 1963-ban három gitár – dob felállással robbant be a köztudatba és bár rövidnek mondható, mintegy évtizednyi fennállásuk során, felvételeiken szinte mindenféle hangszert használtak, a mai napig elsősorban mint gitárzenekar tekintenek rájuk. Érthető, hogy a kérdésre, hogy milyen hangszeren kezdtek el zenélni a tagok, a legtöbb ember azonnal rávágja, hogy természetesen gitáron.