fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

RECORDER MAGAZIN INTERJÚ 2015

A Recorder Magazin interjúja a The BlackBirds- szel, 2015 augusztusából:

 

Recorder: Szerintetek mi a lényege egy tribute-zenekarnak?

Élőben színpadon, maximális tisztelettel és méltóan előadni az adott zenekar életművét.

Recorder: Mitől vagy miktől lehet jó egy tribute-zenekar?

Nem árt, ha profi vagy a hangszereden, de talán a legfontosabb az adott zenekar munkásságának teljes ismerete és szeretete; valamint a hitelesség az által, hogy azonosulsz az egész életművel és ezért csinálod.

Recorder: Alázatos lekövetés vagy csak kiindulópont legyen az eredeti? Eljátszás vagy feldolgozás?

Az alázatosság mindenképpen nagyon fontos, akár feldolgozás, akár eredeti hangzás. Mi minden szempontból próbálunk az eredeti hangzásra törekedni, hiszen abba lettünk szerelmesek. Az eredetivel azért nehéz versenyezni.

Recorder: Mennyire fontos az autentikus kinézet?

Az autentikus kinézet nem feltétlenül szükséges, de fontosnak tartjuk a kor stílusának megfelelni, hogy az adott zenekar stílusa, az egész korabeli feeling a színpadképben is átjöjjön, ne csak a hangzásban. Ettől mindenképpen hitelesebbé válhat a produkció.

Recorder: Újabb technikákat lehet használni? (Az eredeti zenekar koránál újabb hangszerek, effektek.)

Abszolút lehetséges a cél érdekében, hiszen élőben előadni egy stúdióalbumot, amin sok stúdióbeli kísérletezés van (a Beatles elég kísérletező zenekar volt mindig is) az kihívást jelent.

Recorder: Írhat egy tribute-zenekar saját számot? Ha igen, hogyan?

Tribute zenekar zászlaja alatt, nem gondoljuk, hogy érdemes, azokat inkább saját névvel kell felvállalni, de a banda ettől még lehet ugyanaz.

Recorder: Lehet jobb egy tribute-zenekar, mint az eredeti?

Összességében nem lehet. Bizonyos dolgokban, máshogy talán lehet jobb, például élőben jobban megszólalhat, mint a korabeli koncert felvételeken… de még ez is kétségbe vonható.

Recorder: Miért éppen a rock és metál színtéren van a legtöbb tribute-zenekar?

Aki Beethoven-t és Chopin-t zongorázik, az is egyfajta tribute, csak azt nem szokás annak nevezni… ez csak a Pop-Rock műfajban elterjedt megnevezés, szerintünk ennyi lehet csupán a titka.

Recorder: A nagyobb zenekaroknak több tribute bandje is lehet Magyarországon. Erről mit gondoltok, hogy viszonyultok az ilyen helyzethez?

Azt gondoljuk, hogy akármennyi is lehet, a lényeg az, hogy ne trendiségből, felkapottságból jöjjenek létre, hanem szívből-lélekből és profin csinálják, mert ezt csak teljes elkötelezettséggel lehet profin csinálni. Az rögtön lejön, ha valaki nem így teszi, és ez könnyen alááshatja a Tribute műfaj nívóját.

Recorder: Több tribute-zenekar zenél külföldön is. Milyen viszonyotok van más országok tribute-zenekaraival?

A világ különböző pontjain rengeteg Beatles fesztiválon vettünk már részt az elmúlt 11 évben, nagyon sok zenekart és egyéni előadót megismertünk és nagyon jó a kapcsolatunk velük. Az egyikkel (Hal Bruce) éppen szeptemberben lesz egy közös koncertünk Budapesten az A38-on.

 

2015. augusztus 10.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

THE BLACKBIRDS BEATLES EMLÉKZENEKAR MAGYARORSZÁG ÉLŐ BEATLES SHOW // THE BLACKBIRDS BEATLES TRIBUTE BAND HUNGARY LIVE BEATLES SHOW BUDAPEST BEATLES LIVERPOOL

TRIBUTE TO JOHN LENNON PAUL McCARTNEY GEORGE HARRISON RINGO STARR A HARD DAY'S NIGHT HELP LET IT BE ABBEY ROAD YELLOW SUBMARINE BORS ŐRMESTER SGT. PEPPER HUN

----------------------------------------------------------------------------------------------------