fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

NULLAHATEGY.HU INTERJÚ

Nem egyszerű, de törekszünk a 100%-os Beatles-hangzásra!

A The Beatles mániának különböző szintjei vannak. Van, aki mindent gyűjt, ami Beatles, az amerikai kiadású lemezeket, sőt vannak, akik a mono lemezekre hajtanak, vagy éppen McCartney eldobott cigaretta csikkeire. Hoffmann György, a The BlackBirds alapító-dobosa és egyben Beatles szakértő  egy Beatles tribute zenekart hozott össze, akikek Liverpoolban a TOP 5 Beatles tribute zenekar közé választottak. Szóval, nemcsak hallgatja kedvenc zenekarát, de játssza is a dalaikat. Vele beszélgettünk.

PZL – 061.hu

Hogy játszátok a dalokat? Lemezhűen, vagy úgy is, ahogy McCartney esetleg kicsit módosított rajta a szólópályafutása során?
Célunk, hogy bemutassuk színpadon azt, hogy a Beatles milyen dögös banda volt a hatvanas években, és még ma is az és megállja a helyét. Ők írták a legjobb dalokat a világon, ezért tisztelettel kell hozzáállnunk a munkásságukhoz és igyekszünk minél eredetibben, minél hűebben visszaadni azt, amit ők akkor lemezre vettek. De természetesen McCartney koncertjeiből is csempésztünk be ötletek, illetve saját magunk is alakítottuk itt-ott a dalokat.

Több komplett műsorotok is van a különböző korszakokból megfelelő ruhákkal?
Igen! A Beatles életműve nagyon színes és szerteágazó. A The BlackBirds közel 15 éves munkássága alatt gyakorlatilag a teljes Beatles életművet feldolgoztuk és rengeteg műsort hoztunk létre. Így eshetett meg, hogy van indiai Beatles műsorunk a Calcutta Trióval, van színházi estünk Mikó Istvánnal, van pszichedelikus elszállós Beatles műsorunk és természetesen a legnagyobb Number One Beatles slágereket és a korai gombafejes dalokat is repertoáron tartjuk.

Keverni is szoktátok az elszállós dalokat a korai slágerpoppal? 
Ez színpad és rendezvény függő. Az A38 hajón – ahol rendszeresen koncertezünk – leginkább a késői, elszállós dalokat preferáljuk, de egy városi rendezvényen vagy a nagyobb fesztiválokon egy best Of válogatást szoktunk előadni. Így a teljes életműből kap egy átfogó koncertet a drága közönségünk!

VOX erősítőket használtok, a hangszerek is azok a tipusok, amelyeken a zenekar játszott. Vannak olyan megszólalásbeli truvájok, hangszínek, amiket nem tudjátok, hogyan hoztak össze a fiúk?
Igen, a VOX céggel több, mint két éve vagyunk hivatalos kapcsolatban. Megszólalásban mindent igyekszünk megfejteni és visszaadni színpadon, de azért nem szabad elfelejteni, hogy ők ötven évvel ezelőtt stúdióban állították elő ezeket a hangszíneket, nekünk pedig most kell ezt megoldanunk élőben színpadon. Nem egyszerű, de törekszünk a 100%-os Beatles hangzásra!

Több nagy Beatles kiállítással (VAM Design Center, Rockmúzeum, Danubius Hotel, stb.) a hátad mögött. Van olyan Beatles-relikvia a birtokodban, ami nemzetközi szinten is komoly értéket képvisel?
Vannak első kiadású könyvek, lemezek, limitált relikviák a hatvanas évekből, de talán a legnagyobb értéket a közel 120 db-os plakát gyűjtemény képviseli. És persze a személyes találkozások Ringoval, Paullal és a Beatles közeli emberekkel! Ezeken a személyes találkozásokon természetesen születtek aláírt lemezek, fotók, amik komoly értéket jelentenek a gyűjteményben.

Szinte az összes európai Beatles fesztiválon felléptetek már. Mi az, ami tanulságul szolgált már egy-egy ilyen fesztiválon? Mire kell figyelni? Van, aki túljátssza, mások túl parodisztikusak, stb…. Szóval, mire kell figyelni? Mit tanultatok más tribute-zenekaroktól?
Sokfelé jártunk szerte a világban és azt látjuk, hogy sokféleképpen állnak a Beatleshez a zenekarok. Vannak, akik buliból fognak hozzá vannak, akik üzletet látnak benne. Vannak olyanok, akik műszakállt és parókát tesznek fel, vannak, akik leszedik a mozgást, de vannak olyanok is, akik arra törekszenek, hogy a zene minél jobb legyen. Mi az utóbbi kategóriába tartozunk leginkább, ezért is esett jól, hogy Liverpoolban a TOP 5 Beatles tribute zenekarba soroltak bennünket. A közönségnél azt vettük észre, hogy hiába úgy néz ki messziről egy banda mint a Beatles, mégis csak a zene a legfontosabb nekik. És ez így is van rendjén.

Csak a Beatlesért rajongtok, vagy esetleg a korai Beach Boyst vagy a Stonest is bírjátok?
Sok más zenekart is szeretünk, persze a Stones is köztük van, de az örök és a legnagyobb szerelem a Beatles. Igazából ez ötévesen elkezdődött nálam, és azóta a Beatles beleszőtte magát az életünkbe, és ez független a The BlackBirdstől. Mi nem azért kedveltük meg a Beatlest, mert zenekart csináltunk, hanem fordítva. Valahogy át szerettük volna adni a mániánkat a közönségnek is. És ne feledjük, hogy van Magyarországon egy Beatles Múzeum is Egerben, az Egri Road! Mindenkinek érdemes megnézni, hiszen nagyon kevés ilyen van a világon!

A szólóéletművekből is becsempésztek dalokat, vagy szigorúan a Beatlesre fókuszáltok. Ha nem, miért nem, ha igen, miért igen?
Nálunk nem állt meg a Beatles 1970-ben. Figyelemmel követtük a szólópályákat is és gyakorlatilag ugyanolyan fontos szerepet töltenek be számunkra a szólólemezek is, mint a Beatles lemezei. Így persze nem állhatjuk meg, hogy ne nyomjuk el néha egy-egy kedvenc Harrison, McCartney vagy Lennon dalunkat a koncertjeinken.

Játszottatok esküvőn, ahol mondjuk a vőlegény McCartney-fazon volt? Szóval, valami jó sztorira lennék kíváncsi…
Egyszer egy budapesti koncertünkre benézett Tony Curtis a Bors őrmesteres pólójában. Ő is rajta van a borítón és nagyon büszke volt erre mindig is. A buli után gratulált nekünk és meghívott magához Amerikába, de sajnos rá egy évre elhunyt, így a találkozás egyszeri és megismételhetetlen lett.

Aki annyira a Beatles univerzumában él, mint ti , azoknak előfordulhat, hogy misztikus egyezések lesznek az életében a Beatles karrierjével… Vannak, voltak misztikus együttállások?
Október 9-én születtem, mikor John Lennon. Ez nem rossz…

 

(2018. szeptember)