fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

A BEATLES INDIÁBAN

Maharishi Mahesh jógi, élete talán legnagyobb reklámfogását csípte meg azzal, hogy a Beatlessel összehozta a sors. A jógi akkoriban tört be az európai „piacra” és ennél nagyobb promóciót el sem képzelhetett volna.

 

A jógival 1967 augusztusában Bangorban, itt kapták a hírt Brian Epstein haláláról

 

Maharishi jógit Pattie Boyd, George Harrison felesége „fedezte fel” magának és egyből rávette a fiúkat is, hogy hallgassák meg egyik előadását. Maharishi a transzcendentális meditációt (TM) hírdette és tanította, melyet naponta kétszer javasolt gyakorolni, alkalmanként 15-20 percig, csukott szemmel, kényelmes ülő helyzetben. A TM gyakorlása során rendkívül mély nyugalmi állapot érhető el, amely lehetővé teszi a stresszek és a feszültségek kioldódását az idegrendszerből. Ez olyannyira bejött a Beatlesnek, hogy elutaztak egy pár napos meditációra Wales-be (még 1967-ben), majd később „több hónapra” az indiai Rishikeshbe. Jól is jött nekik ez a helyzet, hiszen éppen ekkor vesztették el menedzserüket - Brian Epsteint - és nagy szükségük volt lelki támogatásra, feltöltődésre.

1968 februárjában családostul (barátokkal és a média néhány tagjával kiegészülve) érkeztek meg a rishikeshi táborba, ahol kis bungalókban laktak és szinte teljesen el voltak szeparálva a külvilágtól. Csak meditáltak, beszélgettek és persze gitároztak is. Nagyon sok dalt írtak itt, melyek nagy része a ’68 novemberében megjelent Fehér Albumon kapott helyet.

 

Ringo Rishikeshben, Indiában (Fotó: Paul Saltzman)

 

John és George a Gangesz partján

 

Paul Rishikeshben, Indiában (Fotó: Paul Saltzman)

 

George Rishikeshben, Indiában

 

John Rishikeshben, Indiában (Fotó: Paul Saltzman)

 

A hiedelmekkel ellentétben nem teljesen egységesen álltak ki a fiúk a meditáció mellett, nem együtt érkeztek és nem is együtt távoztak a táborból. Ringo például egy hét után haza utazott, mert nem bírta a fűszeres ételeket (előre látó volt és egyik bőröndjében csak Heinz babkonzervet vitt magával Indiába), a felesége meg a bogarakat. Hozzá kell tenni, hogy a Beatles szállása igazi luxuslakosztály volt a többihez képest, hiszen nekik volt víz, főtőtest, WC, baldachinos ágy és néhány bútor is.

Ezután Paul következett a sorban, ő nagyjából 3-4 hét elteltével hagyta ott a többieket, mondván: elég volt neki ennyi, megtanulta amit meg kellett, otthon is tudja egymaga csinálni. A legkitartóbb John és George volt, akik több hétig ott maradtak még, aztán egy félreértés miatt - amit az Apple cég egyik tehetségtelen kavarógépe, Magic Alex terjesztett Maharishiről  - ők is hazatértek. (Állítólag a jógi kikezdett lányokkal, de ez csak pletyka volt, valójában nem történt ilyen).

Indiában ott volt Paul Saltzman kanadai filmrendező, producer is, aki csodálatos fotókat készített a Beatles rishikeshi tartózkodásáról, melyből 2000-ben egy exkluzív könyvet is kiadott. Saltzmannal volt szerencsénk találkozni Lvierpoolban, dedikáltatni a könyvet és beszélgetni vele egy kicsit a Beatlesről.

 

Paul Saltzman és Ringo Starr

 

A Beatles Indiában teljesen kitisztult, hiszen nem használtak tudatmódosító szereket, John azonban hazaérkezésekor már újra a „régi” volt. Nem sokkal később szakított feleségével és Yoko Ono oldalán talált vigaszt. (A történethez az is hozzátartozik, hogy Lennon már nem igazán Cynthia mellett képzelte el a jövőjét és szerette volna, ha Yoko is ott lett volna Indiában, de be kellett érnie annyival, hogy minden nap kiosont a táborból, hogy elolvassa Yoko telegram üzeneteit).

 

Éppen dalt írnak

 

Barátokkal, barátnőkkel, feleségekkel

 

A Beatles látogatása után a rishikeshi tábor felkapott túristalátványosság lett, azonban évtizedekkel később teljesen lepusztulttá vált, és a jógi 2008-as halálával végleg bezárt. Ma már elvetemült Beatles rajongók zarándokhelye.

 

 

A történet érdekessége, hogy a Beatlesnek nem ez volt az első indiai tartózkodása, ugyanis az 1966-ban, az utolsó turnék közben, Manilából hazafelé leszálltak Delhiben, bízván abban, hogy bátran szétnézhetnek, úgysem ismeri őket ott senki. Egy ideig nyugodtság volt körülöttük, aztán elment az ott tartózkodásuk híre és ellepték őket a rajongók és a média.

 

1966-ban "benéztek" Delhibe

 

Dalok, melyeket az 1968-as indiai meditálásuk / tartózkodásuk alatt írtak:

 

Back in the U.S.S.R. (Paul)

Blackbird (Paul)

The Continuing Story of Bungalow Bill (John)

Cry Baby Cry (John)

Dear Prudence (John)

Don't Pass Me By (Ringo) Ez volt Ringo első dala, melyet már a követekző Beatles lemezre, a Fehér Albumra fel is vettek

Everybody's Got Something to Hide Except Me and My Monkey (John)

I Will (Paul)

I'm So Tired (John)

Julia (John)

Long, Long, Long (George)

Mother Nature's Son (Paul)

Ob-La-Di, Ob-La-Da (Paul)

Revolution (John)

Rocky Raccoon (Paul)

Sexy Sadie (John)

Why Don't We Do It in the Road? (Paul)

Wild Honey Pie (Paul)

Yer Blues (John)

Mean Mr. Mustard (John)

Polythene Pam (John)

 

Child of Nature (John) A dal 3 évvel később Jealous Guy címen jelent meg az Imagine nagylemezen

Circles (George) Az 1982-ben megjelent Gone Troppo lemezen kapott helyet a dal

Cosmically Conscious (Paul) Az Off the Ground negylemezen jelent meg 1993-ban

Dehradun (George) A dal hivatalosan sosem jelent meg

Junk (Paul) A McCartney nagylemezen 1970-ben jelent meg

Look at Me (John) Lennon első szólólemezén jelent meg 1970-ben

The Rishikesh Song (John) A John Lennon Anthology-n jelent meg 1998-ban

Sour Milk Sea (George) A dal Jackie Lomax neve alatt jelent meg

Spiritual Regeneration/Happy Birthday Mike Love (The Beatles) ezt Rishikesh-ben fel is vették

Teddy Boy (Paul) A McCartney negylemezen jelent meg 1970-ben

What's the New Mary Jane (John) A dal 1996-ban jelent meg a Beatles Anthology 3. lemezén

 

Hoffmann György (The BlackBirds Beatles Emlékzenekar)

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

THE BLACKBIRDS BEATLES EMLÉKZENEKAR MAGYARORSZÁG ÉLŐ BEATLES SHOW // THE BLACKBIRDS BEATLES TRIBUTE BAND HUNGARY LIVE BEATLES SHOW BUDAPEST BEATLES LIVERPOOL

TRIBUTE TO JOHN LENNON PAUL McCARTNEY GEORGE HARRISON RINGO STARR A HARD DAY'S NIGHT HELP LET IT BE ABBEY ROAD YELLOW SUBMARINE BORS ŐRMESTER SGT. PEPPER HUN

----------------------------------------------------------------------------------------------------