fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

SZUPERINFO INTERJÚ 2020

Psychedelic Beatles Songs címmel ad koncertet a The BlackBirds zenekar február 21-én, az A38 hajón. A The BlackBirds tizenhat éve állít emléket a legendás csapatnak. Az együttes dobosa Hoffmann György, aki elkötelezettségét nem csak a zenében bizonyítja, gyerekkorától gyűjti a legkülönfélébb Beatles relikviákat, gyűjteményének nemzetközi szinten is csodájára járnak.

 

– Mit takar a „Psychedelic Beatles Songs” elnevezés, mire számíthat, aki jegyet vált a programra?

– A Beatles azért is volt egyedülálló és csodálatos együttes, mert rengetegféle muzsikát alkottak. Sokan a korai „gombafejes” Beatlest ismerik csak, akik az „Egy nehéz nap éjszakája” filmben a legnagyobb slágereiket éneklik. Azonban a dalszerzői rutin, a kulturális változások és a tudatmódosító szerek hatására a Beatles később egy olyan világot alkotott, ami a maga nemében már akkor is egyedülálló volt. 1966-ban szinte teljesen elszakadtak a korai dalok slágeres stílusától, és megszülettek a pszichedelikus dalok. Ennek első lenyomata a Revolver nagylemez, melyen már előre vetítik a Bors őrmester színes és pszichedelikus világát. Na, mi innentől fogjuk megmutatni a Beatlest február 21-én.

– 16 évvel ezelőtt milyen elvek és értékek mentén szerveződtetek és mit tartasz fontosnak ma a zenekari léteteket illetően?

– Előttünk volt a Beathoven, akik azzal futottak be igazán, hogy magyarul énekeltek Beatles dalokat. Ez akkor érdekes lehetett, de semmiképp nem volt szerencsés dolog művészetileg. A Beatles az úgy Beatles, ahogy van. Azóta persze ezren játszottak és játszanak Beatlest itthon, de én úgy gondolom, hogy ennek az egésznek a lényege nem csak a színpadon van. Én pl. 4-5 éves korom óta kutatom és gyűjtöm a Beatlest. A kollégáim is rendesen beleásták magukat a Beatles világába. Tehát mondhatom, hogy gyerekkorunk óta tart a Beatles iránti szenvedélyünk és nagyon örülünk, hogy ebben az egyedi és izgalmas zenei közegben „dolgozhatunk” és azokat a dalokat adhatjuk elő színpadon, melyeken felnőttünk és a leginkább közel állnak hozzánk.

– Mi az eddigi legjelentősebb sikeretek, elismerésetek?

– Az mindenképp jelentős dolog, hogy a The BlackBirds volt az első magyar zenekar, akik részt vehettek a liver­pooli Beatles fesztiválon. Ekkor a TOP 5 zenekarba soroltak minket. Ez 2007-ben történt és azóta már sokszor visszahívtak bennünket. Sőt, örökös meghívásunk van, de nem mindig tudunk elmenni, hiszen sokat koncertezünk itthon, és nekünk ez a legfontosabb. Tavaly szervezői voltunk az első magyar Beatles Fesztiválnak – a Beatles Weekendnek – ahol John Lennon legendás sapkájának tervezője, a liverpooli Helen Anderson is tiszteletét tette. Idén úgy kezdtük az évet, hogy dupla Aréna show-t adtunk a Táncdalfesztivál rendezvény előzenekaraként 22 ezer ember előtt, de évekkel ezelőtt járt már a koncertünkön Tony Curtis is. De talán a legnagyobb elismerés számunkra az, hogy mindenféle támogatás és segítség nélkül, a közönség és a koncertszervezők szeretete juttatott el bennünket ide, hogy megalakulásunk után 16 évvel még tudunk beszélgetni a The BlackBirdsről.

– A Beatles tagjai közül van, aki felé jobban húz a szíved? Ha igen, miért?

– Emberileg George Harrison az, akivel a leginkább tudok azonosulni. Ő is utálta a butaságot, a szánalmas és kicsinyes embereket és fájt neki, hogy ilyen hazug világban él. Ja, és ő sosem játszotta meg magát és sosem adta el a lelkét a siker miatt. Ezzel én is így vagyok, a The BlackBirds is így van. Zeneileg meg mindig azt hittem, hogy Lennon-rajongó vagyok – aznap születtem, amikor ő a 40. születésnapját ünnepelte –, aztán kiderült számomra, hogy McCartney és Harrison dalai is pont annyira eltalálnak. De amikor 2011-ben a magyar Beatles Múzeum igazgatójával bejutottam Ringo Starr budapesti öltözőjébe, akkor átélhettem azt, amit csak nagyon kevés rajongó élhet át: egy Beatles taggal beszélgethettem 10 percet és búcsúzásnál átöleltük egymást.

– Jelentős Beatles-gyűjteménnyel rendelkezel, emellett Beatles-szakértőként is aposztrofálnak téged. Gyűjteményed mely darabjaira vagy a legbüszkébb, illetve pontosan mit takar a szakértő megnevezés?

– Én sosem tartottam magam szakértőnek. Engem a zenéjükön túl is érdekel a Beatles és a tagok élete, munkássága, így rendesen beleástam magam a történetükbe. Gyerekkorom óta pedig mindent gyűjtök, ami Beatles. A legkiemelkedőbb talán a plakát gyűjteményem, kb. 150 darab eredeti plakátom van róluk. De legbüszkébb a McCartney és a Ringo aláírásaimra vagyok, melyeket személyesen kaptam tőlük! És azért is hálás vagyok, hogy eddig már 10 McCartney koncertet élhettem át.

– Hogy tapasztalod, manapság mennyire övezi érdeklődés az emlékzenekarokat? Milyen a kedveltségük, elfogadottságuk itthon és milyen külföldön?

– Az emlékzenekarok megítélése eléggé megosztó, de ez persze köszönhető a sok méltán rossz produkciónak is. Talán az elmúlt években már kezdi kivívni magának a tiszteletet, de nagyon hosszú és kanyargós ez az út. Sokat dobott ennek az egésznek a megítélésén, hogy az egyik legnagyobb magyar kiadó és koncertszervező iroda – a Gold Record – felismerte a tribute zenekarok értékeit és összegyűjtötte az ország legjobbjait. Ebből a kalapból szinte bárkit kihúzol, az egy világszínvonalú produkció. Számomra az a furcsa az egészben, hogy aki Mozartot vagy Beethovent játszik, az művész, aki Beatlest, az meg másol és utánoz. Ebben mi a logika? Ugyanúgy emlékzenekar mind a kettő, csak míg az előbbi kivívta magának a tiszteltet, úgy nekünk vért kell izzadnunk, hogy észrevegyenek bennünket. A másik meg, hogy mi nem másolunk. Én sosem másoltam le Ringo Starr dobolását, csak hatott rám és maximum ez hallatszik. Mi előadjuk a Beatles dalokat. Mások előadják Vivaldit. Ha mindkettő jó és színvonalas, akkor adjuk meg mindkettőnek a megfelelő tiszteletet.

– Milyen terveitek vannak az idei évre, illetve a távolabbi jövőre vonatkozóan?

– 2020-ban lenne John Lennon 80 éves, illetve idén 40 éve, hogy meghalt. 1940-től 1980-ig élt. Hihetetlen, hogy ennyi idő alatt megváltoztatta a fél világot. Ennek a különös egybeesésnek köszönhetően az egész világon LENNON ÉV van, amihez Magyarország is csatlakozik. Nyártól országos turnéra indul a The BlackBirds Dolák-Saly Róbert és Vitáris Iván közreműködésével, a LENNON 40-80 műsorunkat sok helyen előadjuk, ezzel emlékezünk John Lennon egyedülálló és kiemelkedő munkásságára. A nagy „lennonozás” mellett természetesen azt sem felejtjük el, hogy az utolsónak kiadott Let It Be című Beatles lemez idén 50 éves évfordulóját ünnepli. De lesznek még meglepetések idén, ezért is érdemes figyelni bennünket a www.blackbirds.hu oldalon. Peace & Love!

 

Budai Klára