fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

SIR PAUL ÉS SIR RINGO

Sir Paul és Sir Ringo: a Beatles, Paul és Ringo kitüntetésének története 1965-től napjainkig

Mikor 1965-ben elterjedt a hír, hogy az angol Királynő az 1917-ben alapított Brit Lovagrend alsó fokozatával kitünteti a Beatles együttest, eléggé megosztotta vele a közvéleményt.

Ennek a Lovagrendnek 5 fokozata van, és általában katonákat, politikusokat és köztiszteletben álló „komoly” személyeket tüntettek ki vele. Egészen 1965-ig. Ekkor kapta meg az a 4 liverpooli srác, akik fellendítették az angol lemezeladásokat és ezzel rengeteg pénzt hoztak az államkasszába (is). A Beatles előtt sem állt rosszul az „angol zene” megítélése, de a Beatles 1964-ben minden szemet (és fület) Anglia felé fordított. Nagyjából ezért (és egy kis elnöki közbánjárás hatására is) gondolta a Királynő, hogy megjutalmazza a Beatlest.

 

A hírt 1965 elején jelentették be, de csak októberben vehették át az M.B.E.-t

 

A rajongók természetesen üdvözölték a hírt, ám azok a katonák és tábornokok, akik életüket kockáztatták Angliáért és ezért kapták meg a megtisztelő címet, mélységesen felháborodtak. Hogy jogosan vagy sem, azt ki-ki döntse el maga. Bár a Beatles tagjai is azt mondták, hogy sokszor kockán forgott az életük a rajongók gyűrűjében – igaz, nem Angliáért, hanem a Rock and Roll-ért.
A fokozat legalsó rangja az M.B.E. cím, ám ezzel „csak” taggá válik az, aki megkapja. A Beatles ezt vehette át 1965 októberében a Buckingham Palotában. A fiúk nyilván megtisztelve érezték magukat, de azért leginkább csak nevettek rajta. Mivel drága menedzserük, Brian Epstein nem kapta meg a „plecsnit”, ezért viccesen azt mondogatták, hogy az M.B.E. rövidítés valójában Mr. Brian Epstein-t takar.

 

A Buckingham Palotában, 1965. október 26-án

 

Lennon aztán 1969-ben vissza is küldte a Királynőnek a keresztet, tiltakozásként a vietnami- és a nigériai háborúban történt Brit szerepvállalásért. (De ez nyilván csak indok volt, hiszen John saját elmondása szerint amióta megkapta, azon gondolkodott, hogyan szabadulhatna meg tőle.)
A Brit Birodalom Rendje két legmagasabb kitüntetése azonban a K.B.E. és a G.B.E.  - ezekkel a kitüntetésekkel, már a „Sir” megszólítás is jár az urak esetében. Ezt a címet kapta meg (K.B.E. – Knight Commander) Paul McCartney 1997-ben, ezért jár neki a Sir Paul McCartney megszólítás.

 

Sir Paul McCartney 1997. március 11-én a Buckingham Palotában

 

Ringo Starr-t pedig 2018-tól Sir Ringo Starr-nak (vagy eredeti nevén: Sir Richard Starkey-nak) illik szólítanunk, hiszen végre ő is megkapta az egyik legmagasabb Brit kitüntetést, így mindkét élő Beatles tag felkerült (papíron is) a legnagyobbak közé.

 

2017 végén az interneten elterjedt "kamu" kép, melyen Ringo megkapja a kitüntetését a Királynőtől. Az igazi fotó ITT:

 

Vilmos Herceg és Sir Ringo Starr


Még egy érdekesség: George Harrison kitüntetése is napirenden volt 1999-2000-ben, de a Királynő csak a 2. lépcsőfokot, vagyis az O.B.E. (Tiszt) rangot adta volna oda George-nak, ami kicsit több mint az 1965-ben megkapott M.B.E. de jóval kisebb rang, mint Paulé vagy most már Ringoé. Akkor ezt a kitüntetést George megtagadta, és sajnos 2001-ben bekövetkezett halálával végleg meghiúsult az ő kitüntetése is!

De úgy gondolom, hogy Sir Paul és Sir Ringo mellett - ha papíron nem is - Sir John és Sir George is a legnagyobbak között van!

 

Hoffmann György (The BlackBirds Beatles Emlékzenekar)

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

THE BLACKBIRDS BEATLES EMLÉKZENEKAR MAGYARORSZÁG ÉLŐ BEATLES SHOW // THE BLACKBIRDS BEATLES TRIBUTE BAND HUNGARY LIVE BEATLES SHOW BUDAPEST BEATLES LIVERPOOL

TRIBUTE TO JOHN LENNON PAUL McCARTNEY GEORGE HARRISON RINGO STARR A HARD DAY'S NIGHT HELP LET IT BE ABBEY ROAD YELLOW SUBMARINE BUCKINGHAM PALOTA KIRÁLYNŐ

----------------------------------------------------------------------------------------------------