fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

RINGO A RETYÓN

Ringo a retyón (a Beatles logójának története)

Azzal mindenki tisztában van, hogy Ringo Starr előtt a Beatlesnek több dobosa is volt. Pete Bestről szinte már mindenki hallott, pedig előtte olyan, máig sem ismert nevek ütötték a bőrt John, Paul és George mögött, mint Colin Hanton, Tommy Moore, Johnny Hutchinson, Norman Chapman, vagy a Ringo betegsége miatt az első 1964-es világkörüli turné alatt beugró Jimmy Nicol.

Az első, aki John Lennon mögött verte a bőröket Colin Hanton, John két évvel idősebb jó barátja volt, aki a skiffle őrület idején alakult Quarry Men együttesben volt a ritmusfelelős. Colin hangszere – ami ma a liverpooli Beatles múzeum féltett kincse – egy egyszerű fehér, alapcucc volt, ami büszkén hirdette, a tulajdonos, valamint a zenekar nevét.

 


A sorban következő dobosok - mivel legtöbbször csak átmeneti tagok voltak - nem voltak hajlandóak elcsúfítani a bőröket a zenekar éppen aktuális neveivel, így nem festették fel se a Johnny and The Moondogs, se a Japage3 vagy a Beatals nevet.
Egyedül a már stabil tagnak számító Pete Best volt az, aki vette a bátorságot és felfestette a drága bőrre a Beatles feliratot.

 


Szegény Pete ekkor még nem sejthette, hogy a világhírnév felé egy másik ütős repíti majd a liverpooli formációt. Pete-tel persze ment a dobszerkó is és az újonnan érkező – Hamburgból már jól ismert – fiú, saját Premier cuccát állította fel a birkenhead-i Hulme Hall színpadán, ami büszkén hirdette, hogy az új tag neve: Ringo Starr.

 


A szedett-vedett, amatőr felírat, a banda fiatal menedzsere, Brian Epstein miatt nem sokáig maradhatott. Ringo kapott egy vadonatúj Ludwig dobfelszerelést, amire a bogarakra hajazó új felírat is felkerült. Aztán beindult a szekér és 1963 decemberére a dobszerkó már megtapasztalta, mi az a Beatlemania.

 


Az év utolsó koncertjét a banda az ABC TV Thank Your Lucky Stars című adásában játszotta, amit Gerry Evans, a londoni Drum City hangszerbolt tulajdonosa is nézett.
Elképedve vettem észre, hogy az általunk eladott dobcucc matricázott feliratából, ami eredetileg a büszke, Ludwig feliratot mutatta, mostanra már csak a „Lu” (retyó) maradt. Lennon persze nem volt rest és többször is úgy konferálta fel Ringót, hogy: …és íme Ringo a retyón!

 


Több sem kellett Gerrynek és még aznap intézkedett, hogy a Beatles lestrapált dobbőrét rendbe szedjék. Lekaparták a dicstelen feliratot és egy Eddie Stokes nevű munkatárs kicsit nagyobb méretben felfestette a büszke márkanevet. Leszedte a régi Beatles feliratot és újra festette a The Beatles nevet is. Kicsit meghúzta a B és középső T betűt, hogy a BEAT szót minél jobban kiemelje, és néhány órás száradás után ott tündökölt a dobon a ma már védett logó.

 


Három évig maradt is ez a dizájn, ám 1967-ben, amikor a fiúk a pszichedelikus korszakuk csúcsán voltak és John és George nemcsak gitárjaikat, de autóikat is kipingál(tat)ták, Ringo is nekiveselkedett, hogy kicsit átdolgozza a cuccost.

 


1968-ban aztán visszatért a jól bevált formulához, a bőrhöz, ami mindannyiunk fejében felvillan, ha a The Beatles dobjáról van szó.


Peterdi Gábor (Egri Road Beatles Múzeum)
 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

THE BLACKBIRDS BEATLES EMLÉKZENEKAR MAGYARORSZÁG ÉLŐ BEATLES SHOW // THE BLACKBIRDS BEATLES TRIBUTE BAND HUNGARY LIVE BEATLES SHOW BUDAPEST BEATLES LIVERPOOL

TRIBUTE TO JOHN LENNON PAUL McCARTNEY GEORGE HARRISON RINGO STARR A HARD DAY'S NIGHT HELP LET IT BE ABBEY ROAD YELLOW SUBMARINE BORS ŐRMESTER SGT. PEPPER HUN

----------------------------------------------------------------------------------------------------