fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

McCARTNEY és MAGRITTE

Avagy: hogyan lett Paul McCartney Magritte rajongóból festő?

 

A zseniális belga szürrealista festő, René Magritte (aki csak pár évvel volt idősebb Salvador Dalí-nál) művészete levette a lábáról Paul McCartneyt. A hatvanas évek közepétől Paulnak rengeteg művész barátja volt, köztük Robert Fraser galériatulajdonos, festménykereskedő is.

Magritte a '20-as évek közepétől találkozgatni kezdett a művészeti avantgárd élet jelentős személyiségeivel, költőkkel, írókkal és festőkkel. Magritte olyan embrekkel ismerkedett meg, mint Joan Miró vagy Salvador Dalí - de igazán sikeres, csak a '60-as években lett. Magritte szerint: "a művészet idézi fel azt a misztériumot, amely nélkül nem létezne a világ."

 

A belga Mester, René Magritte

 

Miután Paul megvette saját londoni házát és 1966-ban beköltözött, gondolta, hogy meglepi magát pár eredeti Magritte képpel. El is ment Fraserrel Párizsba, ahol Magritte ügynökénél 2 eredeti festményt vásárolt. Pár hónapra rá történt, hogy Fraser besétált McCartney nappalijába, hogy átadjon neki egy újabb Magritte képet. Paul a kertben volt, így nem akarta zavarni, csak letámasztotta a nappaliba a képet és tovább is állt. A festmény egy hatalmas almát ábrázolt, rajta keresztben egy nagy „Au revoir” (viszlát) felirattal. E sztori érdekessége, hogy ez inspirálta a későbbi Beatles cég, az Apple logóját, a mindenki által ismert szép nagy zöld almát. Egyébként a zöld alma Magritte több képén is feltűnik!

 

A festmény

 

Az Apple logo

 

Paul és Martha nevű kutyája a nappaliban - háttérben a falon a Magritte festmény

 

Magritte 1967-ben elhunyt és munkái egyre keresettebbek és népszerűbbek lettek!

Néhány legendás Magritte festmény:

 

Ez nem egy pipa

 

A szerelmesek

 

Az ember fia c. festménye egy önarckép. Magritte így nyilatkozott a képről: A látszólagos arc, az alma elrejti a személy látható, de rejtett arcát. Ez valami olyasmi, ami folyamatosan történik. Minden amit látunk, egy másik dolgot rejt magában, amit mindig is szeretnénk látni. Ami rejtve van, és amelyet a látható nem mutat nekünk. Ez egy meglehetősen intenzív érzés lehet, egyfajta konfliktus.

 

Madame Recamier

 

Paul a nyolcvanas évek elején aztán elkezdett festeni. Ennek örömére felesége, Linda meglepte néhány „hasznos” Magritte ereklyével, melyekkel lenyűgözte McCartneyt. Hozzá került többek között Magritte festőállványa, a palettája, a festőasztala, ecsetek és néhány vászon is. Paul bevallása szerint hosszú ideig nem is mert ezeknek a tárgyaknak a közelébe menni – annyira tisztelte a belga Mestert. Aztán mégis megtette és a nyolcvanas évek óta rengeteg festményt hozott létre. A kritikusok szerint jobban járt a világ, hogy Paul inkább dalokat ír, de hát szíve joga, ő aztán megteheti, hogy ha festeni támad kedve, akkor fessen.

A szakmai segítség Paul-nál egy holland képzőművész Willem de Kooning-tól érkezett. Linda McCartney édesapja, Willem ügyvédje volt, innen eredeztethető az ismeretség, melyből később barátság lett. A hetvenes évek közepén találkoztak először és Willem 1997-es haláláig tartották a kapcsolatot. Paul szerint Willem volt a valaha élt legnagyobb absztrakt festő.

 

Willem de Kooning, Woman I. c. képe

 

Paul és Willem a nyolcvanas években

 

Egy kevésbé érdekes, de ide kívánkozó kis történet. Mikor 2019. májusában, 2-3  fokban, hóesés közepette sétálgattam Helsinkiben – természetesen egy The BlackBirds turné következménye képpen – egyszer csak megakadt a szemem egy plakáton, mely egy René Magritte kiállítást hirdetett. A hihetetlen az volt, hogy még kb. 2 hét volt a kiállításból, ami február óta tartott. Persze, hogy azonnal sorba álltam és végig néztem az egészet. Hihetetlen volt centikre lenni az eredeti mesterművektől. Huhh. Szóval elköltöttem minden pénzem Magritte könyvekre és ajándéktárgyakra és tele szürrealizmussal a lelkemben este lenyomtam a Helsinki Beatles Weekenden egy jó kis bulit a kollégákkal! smiley

 

 

És végül, de nem utolsó sorban megnézhettek néhány Paul McCartney festményt is!

 

Elvish Me

 

Linda McCartney

 

Egypt Station - legutóbbi lemezének borítója

 

Alkotás közben

 

Hajrá Magritte! Hajrá Paul! 

 

Cikk:

Hoffmann György

(The BlackBirds - Live Beatles Show)