fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

HOGYAN JUTOTTAM EL A FEKETERIGÓKHOZ:

A The BlackBirds és én - avagy hogyan jutottam el a FeketeRigókhoz

Fehér Attila Beatles-gyűjtő írása

 

Jó pár évvel ezelőtt történt. 2003 májusában, mikor Paul McCartney a Beatles legendás basszusgitárosa először /és egyelőre utoljára/ koncertet adott a Budapest Sportarénában, talán a sors keze lökött a megfelelő helyre és emberek mellé.

Az első sorban ugyanis mellettem Peterdi Gábor /aki 2015 óta az Egri Road Beatles Múzeum igazgatója/ és Hoffmann György állt, csápolt, énekelt. A koncert előtt beszélgettünk, beszéltem nekik a kiállításaimról. Gábor is mesélt a gyűjteményéről, Gyuri pedig arról, hogy egy zenekarral próbálgat, ahol ő dobol, és Beatles dalokat játszanak. Egy évvel később Gábor barátom szólt, hogy megalakult a The BlackBirds nevű zenekar, akik jelenleg külföldön koncerteznek, és hogy nagyon jók. A zenekarban Gyuri dobolt. Nem sokkal később pedig jelezte, hogy a Budapest Televízióban fognak szerepelni, szerencsémre meg tudtam nézni és rögzíteni az adást. Akkor láttam és hallottam őket először, már akkor úgy gondoltam, hogy igen, ez hiányzott nekem, hogy valami ilyet lássak élőben.

2006-ban, december 8-án az Erzsébetligeti Színházban láttam őket először élőben, ahol néhány vendéggel kiegészülve George Harrison és John Lennon emlékestet adtak. A színház aulájában pedig egy kis kiállítás volt Gábor és Gyuri gyűjteményéből. A koncert hatalmas élmény volt nekem és megerősített abban a hitemben, hogy Magyarország legjobb Beatles tribute zenekarát láthatom.

Ezek után néhány évig nem láttam őket, csak hallottam milyen sikeres koncerteket adnak szerte az országban. Amikor Pécsen, a Brit napokon tartottam a kiállításomat, a zenekar volt a meghívott vendég fellépő, ekkor kicsit közelebbről is megismertem a tagokat, Gyurival régi ismerősként üdvözöltük egymást, és miután megtekintette tárlatomat néhány elismerő szóval dicsérte meg.

Majd ismét kimaradt néhány év, hogy találkoztunk volna, de igyekeztem követni az együttest a weblapjukon keresztül, és örömmel láttam, hogy a televízióban is egyre többet tűntek fel.

A következő találkozás lassan 3 éve volt mikor, mint a Beatles Múzeum hivatalos zenekara koncertet adtak Egerben, ekkor már ajándékokkal is készültem, melyeket személyesen adtam át a koncert után. Majd ezután következett a Rippl Rónai Fesztivál, melyre bátran ajánlottam a csapatot a szervezés előkészületében, tudtam nem okoznak csalódást. Ez így is volt, ismét nagyszerű koncertet láthattam. A koncert előtt meglátogattak a már állandó kiállításomon, Mernyén. Ezután következett Pécs, a Balaton parti koncertek, melyek mindig ugyanazt az élményt jelentették számomra.

Azóta volt szerencsém megnézni és meghallgatni a zenekar koncertét, amikor a Beatles Revolver és a Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band albumait mutatták be az A38-as hajón.
A koncerteket csak a legjobb jelzőkkel lehet kifejezni, csodás, fantasztikus, nem véletlen hogy ők a legjobb Tribute zenekar Magyarországon, akik tovább viszik a Beatles zenei örökségét, hogy mindenki átélhesse a dalok előadásának igazi hangulatát.

Nagyon büszke vagyok, hogy személyesen ismerhetem, és barátaimnak mondhatom a zenekar tagjait.

Fehér Attila