fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

BEATLES - ABBEY ROAD: SOMETHING

2019-ben ünnepli a legendás ABBEY ROAD Beatles nagylemez 50. évfordulóját. Ennek apropóján - lépésről lépésre - sorra vesszük a lemez dalait, amihez a Beatles Kódex c. könyvet hívjuk segítségül.

A Fehér Albumról lemaradt Harrison demó néhány hónap szünet után tűnt fel újra január 28-án, a Get Back próbák alatt („vonz engem, mint, egy gránátalma”) piszkozatszerű szövegével, majd egy hónap pihenő után két másik (Old Brown Shoe, All Things Must Pass) társaságában, amit Ken Scott hangmérnök segítségével rögzített az Abbey Road valamelyik stúdiójában. Címét és szövegének első sorát („Something In The Way She Moves”) egy James Taylor dal címéből merítette, aki 1968 nyár-őszén dolgozott a felvételén, akkortájt, amikor Harrison zongora előtt ülve keresgélhette a Something megfelelő akkordjait.

 

A feleségéhez intézett szerelmes költemény első komolyabb felvételére viszont csak az Abbey Road nagylemez első, április 16-i munkanapján került sor, ahol tizenhárom nekifutásban rögzítették Lennon részvétele nélkül. Két héttel később májusban, a stúdiómunkák harmadik szakaszában már Billy Preston és Lennon hozzájárulásával vette fel újra egy egész éjjel tartó munka keretében, melynek eredménye az előző verzióhoz képest egy megszelídített, de 07:48 perc hosszúságúra nyúló, egyharmad részben (03:00-tól) instrumentális zongora improvizáció lett. A negyedik munkafázis a szerzemény erős megvágásával, a háttérvokál és a szóló feléneklésével folytatódott, majd miután Harrison McCartneyval kijavíttatta annak basszusjátékát, George Martinnal elkészítették a nagyzenekari betétet, melyet kisebb újraszerkesztések mellett mixeltek a dalhoz.

 

A még készülő, korai stádiumban lévő balladáját Harrison eleinte Jackie Lomaxnak szánta, majd Joe Cockernek adta, aki fel is vette a saját változatát, de az csak két hónappal később, az Abbey Road után jelenhetett meg a Joe Cocker! albumon, melyre McCartney She Came In Through The Bathroom Window  című számát is feldolgozta. Ekkor mutatták be Neil Aspinall rendezésében a dal klipjét is, melynek filmanyaga még az év elején készült el.

A Something, ami egyértelműen Harrison legjobb Beatlesben írt dala, 1969 végén egy hétig vezette az amerikai Billboard slágerlistát, 1970-ben Ivor Novello díjat kapott, megjelenését követően pedig több mint százötven előadó dolgozta fel, köztük olyanok, mint Elvis Presley, Frank Sinatra, James Brown, Ella Fitzgerald, Brenda Lee, Engelbert Humperdinck, Andy Williams, Sonny and Cher, vagy Tina Turner. A Led Zeppelin alapítójára, Jimmy Page-re is hatással bírt, ő a Something gitárszólójából merítette az ötletet a Stairway To Heaven című legendás opusához. Harrison később maga is többször előadta, például az 1971-es Bangladesh koncerten, az 1974-es balul sikerült USA turnéján, az 1991-es Japán koncerten, valamint 1992-ben Londonban, ahol közel öt percesre nyújtotta ki a dalt egy hosszabb gitárszólónak köszönhetően.  
 

(Marsi József, a Beatles Kódex könyv szerzője)

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

THE BLACKBIRDS BEATLES EMLÉKZENEKAR MAGYARORSZÁG ÉLŐ BEATLES SHOW // THE BLACKBIRDS BEATLES TRIBUTE BAND HUNGARY LIVE BEATLES SHOW BUDAPEST BEATLES LIVERPOOL

TRIBUTE TO JOHN LENNON PAUL McCARTNEY GEORGE HARRISON RINGO STARR A HARD DAY'S NIGHT HELP LET IT BE ABBEY ROAD COME TOGETHER

----------------------------------------------------------------------------------------------------