fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

BEATLES - ABBEY ROAD: OH! DARLING

2019-ben ünnepli a legendás ABBEY ROAD Beatles nagylemez 50. évfordulóját. Ennek apropóján - lépésről lépésre - sorra vesszük a lemez dalait, amihez a Beatles Kódex c. könyvet hívjuk segítségül.

 

Miután Lennon 1969. január 27-én az Oh! Darling próbája közben bejelentette, hogy Yoko Ono nemsokára független lesz (Anthony Coxtól hat nap múlva, február 2-án vált el), a hírt egy alkalomhoz illő improvizált szöveggel kommentálták: „Szabad lettem ezen reggel, baby, mondta az ügyvéd, minden rendben!” - Anthology 3).

A dalt McCartney Fats Domino stílusában írta (Harrisonnak épp ezért nem tetszett), majd, hogy a túlságosan lágynak és tisztának érzett hangja megfeleljen az általa kedvelt Little Richard rekedtesen modoros kifejezésmódjához, az áprilisi felvételek hetében mindennap besietett az Abbey Roadra gyakorolni, mielőtt az aznapi stúdiómunkát elkezdték volna. Több technikát próbálva, célja az volt, hogy az előadásmódja élőnek érződhessen, mintha koncerten adná elő, ezért fülhallgatót sem használt, hangszórókból hallotta vissza a zenét, amire ráénekelt.  A januári Get Back próbák alatt végig csiszolgatta, viszont egy élő felvételhez képest a legapróbb hangszerelésbeli részletre is odafigyelt, a tavasz-nyári felvételekkel pedig húsz órát töltött el.

Szerzeménye az erőfeszítésének köszönhetően az album egyik legjobb és legtöbbet feldolgozott felvétele lett, Lennon 1980-ban tett egyik interjújában azonban érzékeny hangnemben jegyezte meg, hogy ez jobban illet volna inkább az ő hangi adottságainak. McCartney a dal feléneklése során valóban elismerte, hogy négy-öt évvel korábban könnyebben boldogult volna vele (lásd: Long Tall Sally, I’m Down), de a köztük lévő megromlott viszony miatt, ami 1968-tól számítva már csak ideig-óráig billent helyre (I’ve Got A Feeling, The Ballad Of John & Yoko), a közös dalszerzés és egymás kiegészítése már a múlté volt. McCartney különcködésének egyik oka lehetett az is, hogy a dal első áprilisi felvételei előtt két nappal Lennonnal majdnem összeverekedtek egy Allen Kleinnel folytatott üzleti megbeszélésen.

 

(Marsi József, a Beatles Kódex c. könyv szerzője)

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

THE BLACKBIRDS BEATLES EMLÉKZENEKAR MAGYARORSZÁG ÉLŐ BEATLES SHOW // THE BLACKBIRDS BEATLES TRIBUTE BAND HUNGARY LIVE BEATLES SHOW BUDAPEST BEATLES LIVERPOOL

TRIBUTE TO JOHN LENNON PAUL McCARTNEY GEORGE HARRISON RINGO STARR A HARD DAY'S NIGHT HELP LET IT BE ABBEY ROAD COME TOGETHER

----------------------------------------------------------------------------------------------------