fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

BEATLES - ABBEY ROAD: OCTOPUS'S GARDEN

2019-ben ünnepli a legendás ABBEY ROAD Beatles nagylemez 50. évfordulóját. Ennek apropóján - lépésről lépésre - sorra vesszük a lemez dalait, amihez a Beatles Kódex c. könyvet hívjuk segítségül.

 

Ringo Starr kéthetes szardíniai pihenésbe és Peter Sellers hajójára menekült, miután 1968-ban a Fehér Album felvételei közben McCartney piszkálódása után bejelentette kilépését a zenekarból. A The Beatles Antológia könyvben meséli, hogy, amikor a hajón sült hal helyett tintahallal kellett volna az éhségét csillapítani, a kapitány kedvcsinálónak történeteket mesélt a polipok tengerfenéken történő kertépítési módszereiről, ami olyannyira megtetszett neki, hogy rögtön nekifeküdt dalt írni róla.

Csakhogy visszatérése után még a Don’t Pass Me By keverései folytak, George Martin is kivonta magát a forgalomból egy hónapra, Lennont pedig szemmel láthatólag Yoko és a heroin foglalkoztatta, nem beszélve Harrisonról, aki hozzá hasonlóan augusztusban lépett le néhány napra. Jobbnak láthatta tehát, ha akkor nem kér segítséget az együttes pattanásig feszült másik két tagjától, főképp nem McCartneytól.

Második saját számát először öt hónap múlva, 1969. január 6, 23 és 26-án kezdte próbálni a Let It Be forgatásai és Harrison szárnysegédlete alatt, majd a komolyabb felvételekhez áprilisban fogott neki, amit egy hónap szünet és egyéb felvétel követett (Lennon szívverése és bélmozgásának hanghatásai). A munkát végül két és fél hónap múlva fejezték be a buborékolós effekthangok rájátszásával. Mivel a hangszereléshez végül mindannyian raktak saját ötleteket, lehetne ebben a sorrendben Starr – Harrison – Lennon – McCartney szerzeményként is említeni, de, ahogy Lennon elmondta: „mégiscsak Ringo énekelte a szólót”.

2013-ban Octopus's Garden címmel egy képeskönyv is megjelent Ringo gondozásában.

(Marsi József, a Beatles Kódex c. könyv szerzője)

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

THE BLACKBIRDS BEATLES EMLÉKZENEKAR MAGYARORSZÁG ÉLŐ BEATLES SHOW // THE BLACKBIRDS BEATLES TRIBUTE BAND HUNGARY LIVE BEATLES SHOW BUDAPEST BEATLES LIVERPOOL

TRIBUTE TO JOHN LENNON PAUL McCARTNEY GEORGE HARRISON RINGO STARR A HARD DAY'S NIGHT HELP LET IT BE ABBEY ROAD COME TOGETHER

----------------------------------------------------------------------------------------------------