fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

BEATLES - ABBEY ROAD: MAXWELL'S SILVER HAMMER

2019-ben ünnepli a legendás ABBEY ROAD Beatles nagylemez 50. évfordulóját. Ennek apropóján - lépésről lépésre - sorra vesszük a lemez dalait, amihez a Beatles Kódex c. könyvet hívjuk segítségül.

A szöveg morbid mondanivalóját egy 1967. augusztus 9-én bekövetkezett tragédia szolgáltatta, miszerint Kenneth Halliwell angol színész - feltételezhetően szakmai féltékenységből - kilenc kalapácsütéssel meggyilkolta Joe Orton drámaírót, akivel homoszexuális párkapcsolatban élt, majd ahogy ekkor lenni szokott, magával is végzett. McCartney ellenben úgy érvel, hogy a téma és Maxwell Edison figurája „kitalált”, ennek mégis ellentmond a kalapácsos keret és a főszereplő neve, mely szójáték lehet Halliwellről Maxwellre. Mindezzel először 1968 októberében hozakodott elő, ami majdnem rá is került a The Beatles Fehér albumra, de akkor csupán próbafelvétel került kivitelezésre.

1969 januárjában, újra előszedve komolyabb munkába kezdett, egy színházi ügynökségtől még üllőt és hozzá való kalapácsot is bérelt, hogy az effekthangok még nagyobb hangsúlyt adhassanak a hátborzongató témának. A dal júliusban indult újabb stúdiómunkái körülbelül harminc órával teli három teljes napot vettek igénybe, ami kikészítette az amúgy is folytonosan morcos Lennont.

Nyolc nappal korábban ugyanis John, Yokoval és gyermekeikkel autóbalesetet szenvedtek.

 

A kórházat ugyan 6-án már elhagyták, de Yokonak veszélyeztetett terhes lévén (és a kötelezően előírt pihenés miatt) a stúdióba egy nagy franciaágyat hozattak, ami fölé egy mikrofont lógattak, ha esetleg kedve támadna megjegyzéseket tenni a felvételek közben. Geoff Emerick hangmérnök - aki először azt hitte, hogy zongorát próbálnak betuszkolni az ajtón - mesélte, hogy az együttes többi tagja és Gerorge Martin producer némán ledöbbenve figyelte a fejleményeket, azt, ahogyan Yoko bemászik az ágyba és megigazgatja maga körül a takarót meg a párnát. Mindezzel csak az volt a gond, hogy a 2-es és 3-as stúdió között kellett ide-oda tologatni négy embernek, attól függően, hogy épp hol zajlottak a felvételek. A júliusi stúdióülések idején Lennon a balesete folytán három dalban egyáltalán nem vett részt és ebben az általa utált McCartney kompozícióban pedig a kerekperec megtagadta a közreműködést.

 

Az utolsó sztereókeveréssel lezárt simítások után, augusztus 25-én még különböző effekthangokat szerkesztettek a dal bevezetése elé, ám ezt az ötletet később ejtették. McCartney dalszövegének egyik kézzel írott piszkozata 2006-ban 192.000 dollárért kelt el egy New York-i aukción.


 

(Marsi József, a Beatles Kódex könyv szerzője)

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

THE BLACKBIRDS BEATLES EMLÉKZENEKAR MAGYARORSZÁG ÉLŐ BEATLES SHOW // THE BLACKBIRDS BEATLES TRIBUTE BAND HUNGARY LIVE BEATLES SHOW BUDAPEST BEATLES LIVERPOOL

TRIBUTE TO JOHN LENNON PAUL McCARTNEY GEORGE HARRISON RINGO STARR A HARD DAY'S NIGHT HELP LET IT BE ABBEY ROAD COME TOGETHER

----------------------------------------------------------------------------------------------------