fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

BEATLES - ABBEY ROAD: HERE COMES THE SUN

2019-ben ünnepli a legendás ABBEY ROAD Beatles nagylemez 50. évfordulóját. Ennek apropóján - lépésről lépésre - sorra vesszük a lemez dalait, amihez a Beatles Kódex c. könyvet hívjuk segítségül.

A kompozíció George Harrison egyik legjobb szerzeménye, Eric Clapton olaszos stílusú rezidenciájának kertjében, Ewhurstban írta, felhasználva a Claptonnal korábban közösen komponált Badge dallamvezetését. Az Apple névre keresztelt vállalkozásuk jogi és üzleti ügyei körül kialakult viták, az EMI-vel létrejött anyagi problémák, majd mindezekhez kapcsolódó végtelenített tárgyalások miatt Harrison úgy érezte, hogy újból szüksége van arra, hogy ha egy rövid időre is, de kitörjön ebből a számára fojtogató légkörből.

A dal felvétele több szakaszban folyt, s mivel Lennon a skóciai autóbalesete miatt pihenni kényszerült, a többiek több hangszeren is játszottak, George Martin még egy szimfonikus zenekart is leszerződtetett a dalhoz. Harrison eredetileg szólógitárt is feljátszott, ami 01:30-tól egy percen át rövid szakaszokból állt volna, ám mint a végeredmény mutatja, meggondolta magát, letöröltette a későbbi rájátszást, meghagyva a dalt annak letisztult formájában.

Az együttes felbomlása után előadta 1971-ben a Banglades javára tartandó jótékonysági koncerten, 1976-ban Paul Simonnal a Saturday Night Live című TV műsorban, 1987-ben a Prince’s Trust rock gálán együtt Ringo Starral, illetve egy egyveleg részeként a Rockline című rádióműsorban 1988-ban. Harrisontól még egyszer 1991-ben Japánban, majd a rákövetkező évben, 1992-ben a londoni Royal Albert Hallban hallhatta a nagyközönség utoljára.

A dal felvételét követő tízedik évben, 1979-ben megírta a dal párját, a Here Comes The Moon-t, ami azon a nagylemezen jelent meg (George Harrison), melyre a korábbi Not Guilty című félretett szerzeményét is újra hangszerelte. A dal népszerűségét semmi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az évtizedek során körülbelül hatvan előadó dolgozta fel, olyanok, mint a Bee Gees, Joe Brown, George Benson, a King’s Singers, vagy a Londoni Szimfonikus Zenekar. 2010 novemberében pedig felkerült a slágerlista tizenhatodik helyére is a tömeges internetes letöltések végett.

 

(Marsi József, a Beatles Kódex c. könyv szerzője)

 

 

 

 

 

 

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

THE BLACKBIRDS BEATLES EMLÉKZENEKAR MAGYARORSZÁG ÉLŐ BEATLES SHOW // THE BLACKBIRDS BEATLES TRIBUTE BAND HUNGARY LIVE BEATLES SHOW BUDAPEST BEATLES LIVERPOOL

TRIBUTE TO JOHN LENNON PAUL McCARTNEY GEORGE HARRISON RINGO STARR A HARD DAY'S NIGHT HELP LET IT BE ABBEY ROAD COME TOGETHER

----------------------------------------------------------------------------------------------------