fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

BEATLES - ABBEY ROAD: COME TOGETHER

2019-ben ünnepli a legendás ABBEY ROAD Beatles nagylemez 50. évfordulóját. Ennek apropóján - lépésről lépésre - sorra vesszük a lemez dalait, amihez a Beatles Kódex c. könyvet hívjuk segítségül.

Timothy Leary pszichológus, aki elsőként vizsgálta az LSD hallucinogén tulajdonságait, 1969-ben Kalifornia kormányzói címének elnyerését célozta meg. Amikor június 1-jén csatlakozott Lennon és Ono híres „Bed-In” béke tüntetéséhez Montrealban, megkérte Lennont, hogy írjon neki egy dalt, amit a kampányhoz tudna használni.

 

A kép jobb szélén Timothy

 

Lennon ígéretet tett rá, a készülő felvétel viszont egy hipnotikus Chuck Berry „átdolgozássá” alakult át. A jó öreg példakép szerzeményéből összehalászott zenei és szövegbeli ötletek miatt később elmaradhatatlan plágium per lett, ugyanis Morris Levy a Big Seven Music Corp vezetője  és a Berry dalok jogtulajdonosa a lemez megjelenése után lopással vádolta meg Lennont. Levy szerint Berry szövegének egy sorát Lennon szinte teljesen lemásolta, hiszen a „Here Comes A Flat-Top…” kisebb változtatással lett  „Here Comes Old Flat-Top…”. Az ügyet csak négy év múlva, 1973-ban zárták le, akkor megegyeztek, hogy Levy eltekint a bírósági pertől, ha Lennon egy későbbi lemezén néhány Chuck Berry dalt is feldolgoz.

 

A '75-ös Rock And Roll LP

 

1980-ban Lennon kifejtette, hogy „csupán azért vitték az egész ügyet bíróságra, mert elmondtam, hogy Berry hatással volt rám. Írhattam volna Here Comes The Old Ironface-t is” is. (Chuck Berryt egyébként szinte minden akkori zenei előadó lekoppintotta, például 1963-ban a Beach Boys is, akik a Sweet Little Sixteen című dal akkordjait nyúlták le a Surfin’ USA-hoz. Őket maga Berry fenyegette perrel, így a lemez újrakiadásakor kénytelenek voltak őt is, mint társszerzőt feltüntetni).

A Come Together végül több okból is BBC bojkott alá került. Egyik a „Coca Cola” márkanév, a másik a „mojo filter” volt, ami a BBC szerint rejtett kábítószer utalás. Végül Leary kampányából sem lett semmi, marihuána birtoklásáért lecsukták, így a kormányzói címet, másodjára is Reagan nyerte 1970-ben, a tervezett kampányinduló pedig Beatles lemezen jött ki.

Lennon három évvel később, 1972-ben a Madison Square Gardenben tartott koncertjén élőben is előadta, a koncert előtti próbafelvétel pedig már kalózlemezeken is elérhetővé vált. Később Paul McCartney is feldolgozta, illetve George Martin is újrakeverte és egyveleggé varázsolta a Dear Prudence, Cry Baby Cry című 1968-as Beatles dalokkal.

 

(Marsi József, a Beatles Kódex könyv szerzője)

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

THE BLACKBIRDS BEATLES EMLÉKZENEKAR MAGYARORSZÁG ÉLŐ BEATLES SHOW // THE BLACKBIRDS BEATLES TRIBUTE BAND HUNGARY LIVE BEATLES SHOW BUDAPEST BEATLES LIVERPOOL

TRIBUTE TO JOHN LENNON PAUL McCARTNEY GEORGE HARRISON RINGO STARR A HARD DAY'S NIGHT HELP LET IT BE ABBEY ROAD COME TOGETHER

----------------------------------------------------------------------------------------------------