fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

BEATLES - ABBEY ROAD: BECAUSE

2019-ben ünnepli a legendás ABBEY ROAD Beatles nagylemez 50. évfordulóját. Ennek apropóján - lépésről lépésre - sorra vesszük a lemez dalait, amihez a Beatles Kódex c. könyvet hívjuk segítségül.

A Because a Beatles egyik legbizarrabb felvétele, a Beach Boys és az Everly Brothers vokálhangzás világára emlékeztető lassú dal, a lemez híres egyveleggel gazdagított B oldalán hallható.

A szerzemény gerincét adó Moog szintetizátor Harrison, az elektromos csembaló Martin munkája, a kompozíció viszont Lennont dicséri, ötletét Beethoven Holdfényszonátája és Yoko Ono Grapefruit c. könyve ihlette. Kifejezésmódja már mérföldkövekkel távolabb áll az 1965 előtti daloktól, például a hasonló vokális szerkezetű This Boy-tól.

A dal az utolsó előtti olyan Beatles szerzemény, melyben mind a négyen játszottak, ugyanis szeptemberben Lennon szóban bejelentette kiválását a zenekarból, amit üzleti érdekek miatt akkor nem hoztak nyilvánosságra és mire az Abbey Road 1969. szeptember 26-án megjelent Lennon már gyakorlatilag nem volt az általa alapított együttes tagja. A tisztán hangszerek nélküli vokál verzióját az Anthology 3-ra is feltették, George Martin pedig az Abbey Road B oldalának mintájához hasonló összeúsztatott dalokból álló Love albumra újrakeverve, lemeznyitó számként rakta fel 2006-ban.

 

(Marsi József, a Beatles Kódex c. könyv szerzője)

 

 

 

 

 

 

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

THE BLACKBIRDS BEATLES EMLÉKZENEKAR MAGYARORSZÁG ÉLŐ BEATLES SHOW // THE BLACKBIRDS BEATLES TRIBUTE BAND HUNGARY LIVE BEATLES SHOW BUDAPEST BEATLES LIVERPOOL

TRIBUTE TO JOHN LENNON PAUL McCARTNEY GEORGE HARRISON RINGO STARR A HARD DAY'S NIGHT HELP LET IT BE ABBEY ROAD COME TOGETHER

----------------------------------------------------------------------------------------------------